Sedatie (Lachgas)

Bij lachgassedatie wordt aan de patiënt, met behulp van een neusmasker, een mengsel van zuurstof met weinig lachgas toegediend.  Het inademen van dit mengsel geeft de patiënt een geruststellend, kalmerend (sederend) gevoel, waardoor de tandheelkundige behandeling in alle rust kan plaatsvinden.  Het is een volkomen veilig hulpmiddel waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft. .
Alhoewel het eerste gevoel, na het inademen van lachgas, wat onwennig en vreemd kan zijn, zal dit in de meeste gevallen na een paar minuten veranderen in een aangenaam, ontspannen en zweverig gevoel. Lachgassedatie blijkt een zeer doelmatig hulpmiddel te zijn bij de behandeling van:

  • angstige patiënten (zowel kinderen als volwassenen).

  • patiënten met een verhoogde kokhalsreflex.

  • patiënten met een lichamelijke en geestelijke handicap (een goede medewerking van de patiënt met betrekking tot de ademhaling door de neus is een vereiste).

De tandheelkundige behandeling verloopt verder op de normale wijze. Dit betekent dat de plaatselijke verdoving in de meeste gevallen ook gewoon nodig blijft. U vindt het alleen allemaal veel minder erg en vervelend, u kan zich beter ontspannen. Het is van groot belang voor het slagen van de sedatie en dus ook de behandeling, dat u continu inademt en uitademt door uw neus. Als uw neus verstopt is door een verkoudheid, kan de behandeling "onder lachgas" niet doorgaan en vragen we u tijdig de afspraak te annuleren.

Na afloop van de behandeling wordt de lachgassedatie afgesloten met het inademen van 100 % zuivere zuurstof gedurende een 5-tal minuten waarna er geen na-effecten meer merkbaar zijn.

 Wel wordt het advies gegeven om tandheelkundige behandelingen met behulp van lachgas de eerste drie maanden van de zwangerschap te vermijden.

Vorige
Vorige

Kindertandheelkunde

Volgende
Volgende

Narcodontie